En væskeanalyse fra et lukket energianlegg benyttes til å undersøke om det pågår korrosjon i anlegget og om eksisterende vannbehandlingsprogram fungerer etter hensikten. Den nasjonale veilederen for vannbehandling anbefaler at væskekvaliteten overvåkes regelmessig ved å gjennomføre årlige vannprøveanalyser.
Fargen på væsken kan avsløre tilstanden
Den umiddelbare fargen på vannprøven fra anlegget kan gi en god indikasjon på tilstanden til anlegget.
Det er imidlertid nødvendig å sende vannprøven til laboratorium for å få en nøyaktig analyse og et best mulig grunnlag for videre anbefalinger. Under følger en gjennomgang av de vanligste væskekvalitetene vi ser og hva de indikerer.
Helt klar væske
Dersom væsken er helt klar er det ingen tegn til korrosjon og anlegget har et godt utgangspunkt for god ENØK drift.
Klar væske med få partikler
Dersom væsken har noen få partikler indikerer dette noe korrosjon og partikkeldannelse i anlegget.
Det kan være nødvendig å gjennomføre tiltak for å forhindre at partikkelmengden øker, for eksempel kontrollere filteret oftere.
Væske med mye sorte partikler
Dersom væsken har mye sorte partikler er det behov for tiltak. Dette er som oftest magnetitt som kan gi innvendig slitasje og beleggdannelse.
Det må gjennomføres tiltak for å fjerne partiklene og hindre at nye partikler oppstår.
Sort væske
Når væsken er sort er mengden forurensning svært høy og anlegget kan ha hatt pågående korrosjon over tid. Ofte er det behov for umiddelbare tiltak for å gjenopprette optimal effekt på anlegget.
Rød væske
Dersom væsken er rødfarget, gjerne rustfarget, tyder dette på pågående korrosjon i anlegget og høy tilstedeværelse av oksygen. Det er kanskje behov for tiltak for å hindre tilførsel av oksygen i anlegget, samt tiltak for å redusere partikkelmengden.
Gul væske
Gul væske kan indikere begynnende korrosjon. Fargen kan også skyldes kjemikalier i vannbehandlingsprogrammet. En analyse vil avdekke om det er begynnende korrosjon i anlegget slik at tiltak kan iverksettes om det er nødvendig.
Brun væske
Dersom væsken er brun eller grønnlig-brun kan dette tyde på bakterievekst i anlegget. En brun væske kan også skyldes en blanding av ulike korrosjonsprodukter. En analyse vil avdekke hva som er årsaken.
Vannprøvetaking
For å få en tilstandsvurdering av et lukket energianlegg kan du benytte Inspektor til å gjennomføre en vannbehandlingskontroll. En viktig del av denne prosessen er å sende inn en vannprøve fra anlegget.
På våre ressurssider finner du alt du trenger for å foreta vannprøvetaking korrekt.
Væskeanalyse
Når væsken er analysert hos laboratoriet kan analyseresultatene gi oss innsikt i prosessene som foregår i anlegget. Vi vil se om væsken er korrosiv og om vannbehandlingsprogrammet fungerer optimalt. Dårlig væskekvalitet kan redusere væskens evne til å transportere energi, føre til korrosjon, skade komponenter og danne belegg, som til slutt kan redusere levetiden til anlegget.
Sørg for riktig vannbehandling
For å sikre at et lukket energianlegg fungerer optimalt, er riktig vannbehandling avgjørende. For anleggseier kan det imidlertid være utfordrende å få fullstendig oversikt over alle prosessene som foregår i et lukket anlegg og følge trender og utvikling basert på væskeanalysene. Derfor har vi utviklet Inspektor!
Inspektor
Inspektor lar deg kartlegge anlegget og de installerte komponentene og viser hvordan væsken utvikler seg over tid. Løsningen gir deg en unik mulighet til å overvåke, analysere og optimalisere driften av dine energianlegg.
Inspektor kobler kartleggingsdata med analyseresultater, og sammen med skreddersydde anbefalinger fra våre fageksperter kan du selv sørge for optimal vannkvalitet og god ENØK drift ved egne anlegg.