Væskekvaliteten forteller oss om prosesser som foregår i anlegget, om væsken er korrosiv og om vannbehandlingsprogrammet fungerer optimalt. Dårlig væskekvalitet kan redusere væskens evne til å frakte energi. Det kan også føre til korrosjon, skader på komponenter og beleggdannelse, som igjen reduserer levetiden til anlegget.

Hva innebærer de forskjellige karakterene?

Inspektor væskekvalitet karakterskalaFor å enkelt kunne vise om væsken i anlegget er optimal eller ikke, har vi kategorisert væskekvaliteten fra karakteren A til og med E.

A og B er godkjent væskekvalitet, og samsvarer med anbefalingene gitt i Den nasjonale veilederen for vannbehandling

Ved karakter A eller B er væsken lite korrosiv mot anlegget og korrosjonsrisikoen er lav.

Karakterer under dette, fra C og ned til E, er ikke optimalt og tiltak må iverksettes for å heve væskekvaliteten i anlegget.

Hvilke parametere vurderer vi?

For hver karakter, A til E, er det satt intervaller for standard parameterene: løst metall, partikkelinnhold og pH. Intervallene forteller oss om alvorlighetsgraden av avviket til den enkelte parameteren. Løst metall gir en indikasjon på om det pågår korrosjon i anlegget.
Partikkelinnholdet forteller oss om mengden korrosjonsprodukter i væsken, som igjen påvirker risikoen for slitasjeskade og beleggdannelse i anlegget. pH i væsken forteller oss om korrosjonshastigheten dersom oksygen tilføres anlegget.

  Svært god God Moderat Dårlig Svært dårlig
pH 10.5 - 9.0 8.9 - 8.0 7.9 - 7.0 6.9 - 6.0 < 6.0
Fe (mg/l) < 0.1 0.1 - 0.5 0.6 - 1.0 1.1 - 5 > 5
Cu (mg/l) < 0.1 0.1 - 0.5 0.6 - 1.0 1.1 - 5 > 5
Turbiditet (FNU) < 4 5 - 20 21 - 50 51 - 80 > 80
Karakter A B C D E

Tabell. 1. Intervaller for standard parametere og væskekvalitetskarakter.

Hvordan avgjøres karakteren?

Verdiene i en væskeanalyse vurderes alltid opp mot væsketype, eksisterende vannbehandlingsprogram og relevant driftsinformasjon. Informasjon om anlegget er derfor avgjørende for at våre fageksperter kan vurdere hva slags optimaliseringsløsninger som er best egnet for hvert enkelt anlegg. Anleggsinformasjonen får vi gjennom kartlegging av anlegget med Inspektor.

Inspektor

Med Inspektor kartlegges anlegget og de installerte komponentene og gjeldende serviceavtaler kan registreres når væskeprøven tas.

Inspektor genererer en innsiktsrapport ved å kombinere vår fagkunnskap med kartleggingsdata, analyseresultat fra væskeprøven og data fra tusenvis av energianlegg.

Ved å benytte Inspektor har til enhver tid oversikt over hvilke anlegg som ligger innenfor eller utenfor godkjent intervall. Løsningen viser deg hvordan væsken utvikler seg over tid og sammen med skreddersydde anbefalinger fra våre fageksperter kan du optimalisere driften av dine energianlegg og sørge for god ENØK-drift.

Relaterte artikler

Hva forteller fargen på vannprøven?
Hva forteller fargen på vannprøven?
24 august, 2022

En væskeanalyse fra et lukket energianlegg benyttes til å undersøke om det pågår korrosjon i anlegget og om eksisterende...

Prosjektering av energianlegg
Prosjektering av energianlegg
9 mai, 2022

Når et lukket energianlegg skal prosjekteres, enten det gjelder rehabilitering eller nybygg, er det en rekke faktorer so...

Væskeprøve og analyse
Væskeprøve og analyse
9 november, 2022

Vann eller frostvæske har viktige funksjoner som energibærere i alle lukkede væskebårne energianlegg. Komponentene i anl...