Vannbehandling

Vakuumavgassing

Skrevet av Fagkunnskap | Mar 30, 2022 10:04:55 PM

Vakuumavgassing, også kjent som vakuumutlufting, er en metode for å fjerne oppløste gasser fra væsken i lukkede energianlegg. Prosessen foregår ved å utsette vannet for sterkt redusert trykk, slik at gasser frigjøres fra anlegget. Å fjerne luft fra lukkede anlegg er et av de viktigste tiltakene for å redusere risikoen for korrosjon og å opprettholde anleggenes effekt. 

Prinsippet for avgassing

Bildet illustrerer en avgasser hvor væsken føres inn i en sylinder under delvis vakuum. Dette fører til at oppløste gasser frigjøres fra vannet. Disse gassene drives deretter ut gjennom vakuumpumpen. Når det avgassede vannet når et visst nivå, oppheves vakuumet, og vannet pumpes tilbake inn i systemet. Dette fullfører syklusen.

Fordeler og fleksibilitet

En stor fordel med vakuumavgassing er at trykkreduksjonen skapes av avgasserens egen vakuumpumpe. Dette gjør at enheten kan plasseres hvor som helst i systemet, noe som gir betydelig fleksibilitet.

Vakuumet sørger for at alle gasser i væsen skilles ut, selv under forhold der gassene er fult oppløste i væsken, som for eksempel i kjøleanlegg. 

Integrering 

Vakuumavgasseren kan leveres med etterfyllingsfunksjon. Slik sikrer man at eventuelt vann som må etterfylles blir avgasset før det tilføres systemet. Merk at for anlegg med kompressor- eller pumpebaserte ekspansjonssystemer bør dette avklares med leverandør av ekspansjonssystemet i forkant. 

Det finnes også kombinerte avgassings- og ekspansjonssystemer som enten inkluderer vakuumavgasser eller avgassing ved atmosfærisk trykk.

Mobile Installasjoner

I noen tilfeller, spesielt på mindre anlegg, kan det benyttes mobile vakuumavgassere som avgasser anlegget over en periode. Dette kan være spesielt nyttig etter igangsetting av et nytt anlegg, etter rens, eller dersom anlegget er tilført større mengder luft. Etter at systemet er stabilt, kan den mobile enheten fjernes og benyttes på andre anlegg. 

Ved å forstå og anvende vakuumavgassing riktig, kan systemeiere sikre effektiv gassfjerning og dermed bidra til en lengre levetid og bedre ytelse av deres vannbårne systemer.