I lukkede systemer er det avgjørende å sikre en effektiv fjerning av luft for å opprettholde systemets effekt og levetid. Systemet bør utformes slik at eventuell luft i anlegget kan fjernes både etter oppfylling og under drift. Dette forbedrer ikke bare systemets funksjonalitet, men beskytter også mot korrosjon og andre problemer relatert til tilstedeværelsen av luft i systemet.
Håndtering av oppløst luft i påfyllingsvannet
Påfyllingsvannet inneholder oppløst luft (hovedsakelig oksygen og nitrogen), som fører til dannelse av gasslommer når det varmes opp. Dette skyldes at løseligheten av gasser i vann avtar med økende temperatur. For å håndtere dette, er det nødvendig med effektive luftepotter som tillater gassene å slippe ut etter oppfylling av anlegget.
Strategisk plassering av trykkluftventiler
For optimal funksjon, bør luftventilene monteres på de øverste nivåene av anlegget. Dette sikrer at gasser, som naturlig vil stige til de høyeste punktene i systemet, effektivt kan slippes ut. En slik plassering av ventilene bidrar til å opprettholde systemets effektivitet og forhindrer oppbygging av uønsket trykk som følge av gassansamlinger.
Luftepotter
Luftepotter skal kun benyttes til å fjerne luft fra anlegget etter oppfylling. Luftepottene stenges etter utlufting for å unngå uønsket innsug av luft under drift. For fjerning av luft under drift benyttes utluftningssystemer som vakuumavgassere eller mikrobobleutskillere.