Her i Norge benyttes overflatekilder til produksjon av kommunalt nettvann, og dette vannet er i de fleste tilfeller bløtt, med lavt innhold av kalsium og magnesium. I noen områder kan imidlertid innholdet av kalsium og magnesium være høyere.
Redusert effekt
Dersom kalkholdig vann tilføres lukkede energianlegg kan man oppleve kalkutfellinger når temperaturen øker. Kalkbelegget er isolerende og kan bidra til at anleggets effekt reduseres.
Nøkkelen til å håndtere hardt vann
I områder med hardt vann, kan avherding eller bløtgjøring være nødvendig før vannet tilføres varmeanlegget. Prosessen innebærer at vannet passerer et filter som erstatter kalsium- og magnesiumioner med natrium. Det er viktig å merke seg at helt bløtgjort vann, uten kalsium, kan teoretisk være mer korrosivt, spesielt mot kobber. Denne risikoen reduseres med korrekt korrosjonssikring av anlegget.
Avionisering: En mer omfattende tilnærming
Avionisering går et skritt videre ved å fjerne alle ioner i væsken. Dette reduserer det totale oppløste faste stoffet (TDS) og ledningsevnen. Selv om avionisering er en dyrere prosess, kan den være nødvendig for enkelt systemer med høy temperatur eller høy varmeoverføring. Avionisert vann er sjelden brukt i lukkede varme- og kjølesystemer, men kan være nyttig i tilfeller med høy sulfat- eller kloridkonsentrasjon i råvannet.
Bufferkapasitet
Både avherdet og avionisert vann har redusert bufferkapasitet. Derfor kan det være nødvendig å tilføye pH-buffere som en del av vannbehandlingsprogrammet for å opprettholde korrekt pH-nivå. Ta kontakt med fagekspertene hos Kompa for veiledning til et riktig vannbehandlingsprogram.
Må nettvannet avherdes?
I Norge er avherding av påfyllingsvannet normalt ikke nødvendig. Dersom man derimot kjenner til at det kommunale nettvannet inneholder mye kalk, eller man er usikker, bør det gjennomføres en analyse før vannet tilsettes varmeanlegget.